IMPRESII Forza Horizon 4, un joc cu mașini așa cum trebuie

de: George Stanciu
14 09. 2018

Forza Horizon 4 se apropie de lansarea pe PC și Xbox One, iar pentru că varianta demo e deja disponibilă, i-am dat o șansă, ca să văd care-i treaba cu noul titlu.

Notă: deși am jucat titlul la rezoluție 4K, am redus dimensiunea imaginilor la Full HD, pentru binele site-ului, cât și al conexiunii tale la internet.

Dacă ar fi să aleg între Forza și Gran Turismo, l-aș alege pe al doilea doar pentru că sunt mai familiar cu el; Forza am jucat mai mult ”prin vecini”, când aveam ocazia să ajung pe la cineva care avea un Xbox, altfel, am fost mai apropiat de consolele PlayStation.

Meniul principal, cu tot ce ai în demo și ai putea avea în varianta full.

Am jucat și ultimul Gran Turismo, încă îl joc cu plăcere, dar Forza Horizon 4 are șanse să devină rapid preferatul meu între cele două. Dacă Gran Turismo Sport vrea să fie un joc ceva mai riguros, în care te învârți până amețești pe circuite celebre sau fictive (nu c-ar fi ceva rău în asta), noul Forza e un univers deschis, care aduce mai degrabă a Test Drive Unlimited (mai ales al doilea) și care e mult mai atrăgător. Am făcut câteva curse în demo și am văzut suficiente lucruri cât să-mi fac o impresie inițială.

Plăcută atenția la detalii și reflexiile bordului pe parbriz.

Dacă ai un PC bun, jocul arată superb. L-am testat pe un Predator Orion 5000, alături de un Predator X27, despre care vei citi în următoarele zile. Jocul ar putea merge și la Ultra, doar că setările se întorc constant la presetul de High și am renunțat să-i mai dau de cap. Oricum, pe High și fără V-Sync, jocul scoate în jur de 50-70 FPS (la rezoluție 4K) pe sistem. Iar cu setările astea, te vei bucura destul de mult de peisaje, de mașini și chiar de modelele de damage ale acestora.

Introducerea îți arată cam cum se prezintă fiecare anotimp din joc (n-am apucat să fac screenshot-uri iernii, dar arată bine), iar apoi, poți să participi în câteva curse diverse. Pe lângă cursele obișnuite, poți să faci și niște curse speciale – prima a necesitat să dau blană unui un Bugatti Chiron, pentru că eram o dublură într-un film de acțiune și trebuia să scap de băieții răi.

Mașină șifonată și cu o oglindă lipsă.

Ca mai toate jocurile din ziua de azi, Forza Horizon 4 are un aspect multiplayer. De fiecare dată când vei intra în jocul online, vei lua parte la un server cu maximum 72 de jucători. Firește, pentru că nu întotdeauna ai chef de alți jucători, poți să schimbi rapid modul către offline și să întâlnești pe străzi clasicii Drivatars. Dacă-ți pică netul, se va trece automat în modul offline, ca să n-ai probleme nici aici.

Chiar și praful depus pe mașini arată bine.

Având în vedere componenta online a jocului și posibilitatea de adunare de ”influență” și de bani, sper să nu văd un Forza Horizon 4 cu microtranzacții, într-un sistem pay to win. Sunt de acord cu microtranzacții cosmetice în jocuri (pe sistemul CS:GO), dar detest jocurile unde trebuie să plătesc dacă vreau să fiu mai bun. Mai ales dacă jocul nu e oricum gratuit. Dacă Forza evită să cadă în capcana asta, mi-e greu să mă gândesc la un alt potențial dezavantaj al jocului.

Am ales un personaj aleator și m-am trezit cu blugi skinny…

Altfel, ai 450 de mașini licențiate, iar mărcile sunt extrem de diverse. Ai mașini pentru off-road, supermașini, vehicule clasice și multe altele pe care probabil le vei descoperi când apare jocul în variantă completă. Fiecare mașină arată bine atât la interior, cât și la exterior. Modelele de damage nu sunt extreme, dar sunt foarte plăcute vizual. Am reușit să rămân chiar și fără oglinzi la mașină, după coliziuni repetate.

Pare că jocul e relativ arcade atunci când ești la volan și chiar dacă dezactivezi majoritatea assist-urilor, tot poți să controlezi mașina, chiar și din tastatură. Oricum, o schimbare se simte, iar provocarea probabil crește considerabil pe parcurs. Ai un meniu foarte detaliat pentru a face mici ajustări mașinii, așa cum vezi în imaginile de mai jos. 

Acțiunea jocului se petrece într-o variantă ficțională a Marii Britanii, așa că va trebui să te obișnuiești cu traficul specific insulei. În total, am remarcat că sunt 531 de drumuri. Probabil asta aș mai fi vrut de la joc, un univers mai mare, similar cu cel din Test Drive Unlimited 2, unde aveai o mulțime de locuri de vizitat.

Prima săritură în calitate de dublură într-un film.

Per total, Forza Horizon 4 merită încercat dacă vrei un joc de curse nou, open-world, cu multe mașini mișto, cu peisaje cel puțin la fel de mișto și care să nu te preseze cu opțiunile online dacă n-ai chef de ele. A, da, și arată superb, dar ți-am mai zis asta deja. Jocul apare pe 2 octombrie pentru PC și pentru Xbox One.